Lindesberg en raket i skolrankingen

BERGSLAGEN. Lindesbergs kommun gör en raketklättring när Lärarförbundet nu presenterar sin ranking av Sveriges samtliga kommuner. Lindesberg är bästa skolkommun i Örebro län och placerar sig på plats 22 i helan landet.

För någon månad sedan var det dystert när Lindesbergs kommun sjönk till plats 289 av landets 290 kommuner i den näringslivsranking som Svenskt Näringsliv årligen presenterar. Idag kan det däremot firas då Lindesberg lyft till en topplacering i Lärarförbundets Bästa skolkommun 2019.

Överlag i 24i-området är resultatet betydligt bättre än förra året. Lindesberg är såklart den riktiga raketen, men även Hällefors gör en stark klättring. Se tabellen nedan med kommunernas resultat de senaste fem åren.

Hällefors placerar sig på plats 43, Nora på plats 109 och Ljusnarsberg på plats 213.

Bäst i landet blev värmländska kommunen Torsby, följd av Storfors, Kalix, Hammarö och Båstad.

Lärarförbundet har i årets ranking ändrat kriterierna så att viktningen mellan kommunerna ska bli mer rättvis.

7 Comments

 1. Man kan dessutom tycka att de 3 bortplockade parametrarna är de viktigaste att mäta när man utser Sveriges bästa skolkommun…för om alla elever blir godkända, i alla stadier, så har man lyckats hela vägen med hela kedjan!

 2. BL: Förklaringen är enkel…Lärarförbundet strävar efter att ta hänsyn till de 3 socioekonomiska faktorerna genom att plocka bort de ur undersökningen….dvs de parametrar som innan ändring mest påverkat undersökningen…dvs de områden/kommuner som har lägre socioekonomisk status kan trots detta placera sig bättre…

 3. Vi behöver förklaring.
  Enligt inlägg av sign Sara skrivs ” strävan att ta hänsyn till socioekonomiska faktorer”.

  Enligt Lärarförbudnets hemsida skrivs. ”Vi har tagit bort de tre kriterier som starkast styrts av socioekonomiska faktorer:”
  Vad är det som gäller?

 4. …och samtidigt funderar, man väl på vad denna värdering är värd? Titta på Nora som 2017 är på 35 plats, året därpå på 250 plats och nu på 109 plats. Har man gjort så stora förändringar i skolans värld, eller ändras kriterierna så mycket att detta bara är blaha blaha?

 5. I strävan att ta hänsyn till socioekonomiska faktorer har Lärarförbundet tagit bort tre kriterier jämfört med tidigare år:

  1. betygsresultat, genomsnittligt meritvärde i åk 9
  2. andel elever som är godkända i alla ämnen i åk 9
  3. andel elever som uppnår grundläggande behörighet för högskolestudier

  Med det i åtanke är det inte så konstigt att Lindesbergs kommun klättrar mer än 200 placeringar jämfört med 2018. Man kan läsa mer om detta på https://www.lararforbundet.se/artiklar/information-om-forandringar-och-nyheter-i-lararforbundets-rankning-sveriges-basta-skolkommun

 6. Den eminenta placeringen beror, enligt Lärarförbundet, på att Lindesberg har hög andel barn i förskola. Statsbidrag utgår om barngrupper minskar och vuxentätheten ökar…antagligen en viktig parameter i undersökningen…Inget att slå sig för bröstet för…faktum kvarstår med drygt 30% icke godkända grundskoleelever!

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.