Lindesberg klättrar som miljökommun

BERGSLAGEN. Tidningen Aktuell Hållbarhet presenterar varje år en ranking över Sveriges 290 kommuner och glädjande för årets lista, som presenterades på torsdagen, är att Lindesberg klättrat rejält.

Förra året hade man placering 245 och i årets ranking har man klättrat 110 placeringar och återfinns nu på plats 135.

I Aktuell Hållbarhets kommunranking mäts såväl aktivitet som ambition inom miljöområdet och man väger samman en rad data från olika källor, med en egen enkät i centrum. Nytt för i år är att rankingen även baseras på klimatdata där kommunernas utsläppsnivåer samt förändringstakt av växthusgaser och koldioxid mäts.

– Vi gratulerar Lindesberg till en hedrande plats 135 i årets rankning. Vi vill att rankningen ska vara en energiinjektion i kommunernas miljöarbete, både genom att vi lyfter fram föredömen och genom att vi är en blåslampa där det behövs förbättringar, säger Mikael Salo, chefredaktör på Aktuell Hållbarhet.

Även Ljusnarsberg klättrade på årets lista från placering 266 förra året till plats 239 i år.

Av landets 290 kommuner valde 39 kommuner att inte besvara Aktuell Hållbarhets enkät och bland dessa kommuner återfinns både Nora och Hällefors.

Hällefors tillhör den absoluta botten och landar i årets ranking på plats 284 och Nora placerar sig på plats 227.

– Det är landets kommuner som är motorerna i Sveriges klimat- och miljöarbete. Med självstyre och ansvar för samhällsplanering, lokal infrastruktur, upphandlingar och mycket mer har de både rådighet och ansvar att se till att klimatmål och hållbarhetsmål nås. Därför är det viktigt att regelbundet mäta och granska deras aktivitet och ambition, säger Mikael Salo.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.