M i Hällefors om långsam hantering

INSÄNDARE/DEBATT. Moderaterna i Hällefors/Grythyttan är kritiska till den långsamma hantering som Samhällsbyggnad Bergslagen visat upp kring upphävandet av gällande områdesbestämmelser runt vissa sjöar i kommunen. Läs Moderaternas debattinlägg här.

Alltför långa handläggningstider hos SBB

Vi Moderater ställer oss starkt kritiska i den långsamma hanteringen Samhällsbyggnad Bergslagen haft när det kommer till upphävandet av gällande områdesbestämmelser runt vissa sjöar i Hällefors kommun. De sjöar som berörs är Sör-Älgen, Sör-Älgens camping, Saxen, Norr-Älgen/Stora Högsjön/Lilla Högsjön, Örlingen, Gränssjön, Södra Torrvarpen, Lundsfjärden, Stor- och Lillsången samt Älgviken (Halvtron).

När Moderaterna var i majoritet 2018, beslutade man redan i augusti på Kommunstyrelsen att områdesbestämmelserna skulle utredas skyndsamt av SBB. I januari 2020 kom ett svar från SBB, och det svaret behandlades den 3/3 2020 av Kommunstyrelsen. Beslutet i Kommunstyrelsen blev att ge Samhällsbyggnadsförvaltningen Bergslagen i uppdrag att verkställa processen att upphäva nu gällande områdesbestämmelser i de tio områdena, och arbetet skulle vara slutfört senast 31/5-2020. Arbetet är inte slutfört, och kommer troligtvis inte bli det under 2020 heller!

Uppdraget om upphävandet har föregåtts av en utredning som av olika skäl dragit ut på tiden. Vilka är skälen till detta?

Vi moderater har över tid arbetat för att få till en förändring gällande detta. En moderat motion lades fram den 14/1-2020 på Kommunfullmäktige gällande att ta bort 70 m2 ur områdesbestämmelserna. Detta är en otroligt viktig fråga i sin helhet, då områdesbestämmelserna begränsar möjligheten att bygga om och bygga ut. Enskilda fastighetsägare har väntat i år för att få till en förändring, och vi politiker likaså.

För att göra Hällefors kommun mer attraktivt och få folk att etablera sig på orten/kunna bygga om eller till sina fritidsboenden (som sedan även kanske blir permanenta boenden, måste detta utredas skyndsamt). Ägare till fastigheter runt dessa sjöar, och lokala entreprenörer är frustrerade. Med all rätt!

Är det rimligt att en planprocess ska ta så här lång tid?

Cecilia Albertsson, för

Styrelsen Moderaterna Hällefors-Grythyttan

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.