Nu agerar barnfamiljerna öster om Lindesberg

i ETTAN/INSÄNDARE/DEBATT/LINDESBERG

INSÄNDARE/DEBATT. Barnfamiljerna öster om Lindesberg är förtvivlade över att busslinje 350 och 352 ska läggas ned. I ett debattinlägg vädjar man nu till politikerna att tänka om. Läs debattinlägget här.

Hjälp oss!

I samband med tidtabellsskiftet den 10 december lägger länstrafiken ner två linjer som trafikerar Lindesbergs landsbygd. En hel skolklass (till antalet) med gymnasieelever står då utan möjlighet att ta sig till sin utbildning. Detta planerar man att informera oss om inom kort, ca 4 veckor (!!!) innan beslutet förverkligas.

Regionen sköter upphandlingen av skoltrafik åt Lindesbergs kommun och har beslutat att ordna separat skolbuss till grundskolans elever i årskurs F-9 och låta den ersätta linje 350 och 352. Beslutet om nedläggning är fattat av regionråd Nina Höijer som ansvarig för länstrafiken och orsaken är ett stort ekonomiskt underskott. Från och med 11 december kommer således en abonnerad buss att stanna utanför mitt hus och hämta upp grannens högstadiebarn, utan att mina fyra barn får åka med. Mina två äldsta går på gymnasiet och har inte skolplikt, och mina yngsta går på friskola här på landsbygden. Istället för bussen hänvisas vi nu till servicen “närtrafik”, d.vs en taxiresa, ensam i en bil och med egen chaufför. En tjänst som länstrafiken erbjuder oss på landsbygden, och som dessvärre inte kan beställas före kl nio på morgonen. Att behålla linje 350 och 352 är för dyrt utifrån kostnaden för chauffören säger Nina Höijer. Men att skicka chaufförer i taxibilar kors och tvärs över länet har man tydligen gjort plats i budgeten för.

För en tid sedan var även linje 308 hotad av nedläggning. Då köpte Lindesbergs kommun, tillsammans med Ljusnarsberg denna linje för att rädda arbetspendlingen mellan Kopparberg och Lindesberg. När vi frågar Bengt Storbacka (S) om inte våra tonåringars rätt till utbildning väger minst lika tungt som arbetspendlande vuxnas möjlighet att åka kollektivtrafik till jobbet får vi mest beklaganden, löften om att “försöka” hitta en “tillfällig” lösning och andra politiska floskler till svar. Vi kallas till möten som sannolikt inte leder någonstans. Allt för att rädda ansiktet och köpa sig tid, medan veckorna går och nedläggningen närmar sig.

Kan någon förklara för mig:

1. Rimligheten i att spara pengar på barns utveckling och utbildning? Finns det verkligen inga andra poster att dra ner på? Är det inte politikernas plikt och uppdrag att främja en god utveckling och att barnens rättigheter på landsbygden följer med utvecklingen i övriga delar av landet? Barn måste få kosta pengar och får inte betraktas som ett underskott i en budget!

2. Rimligheten i att håva upp pengar till vuxnas arbetspendling och samtidigt neka ungdomar möjlighet att ens få en utbildning för att på sikt kunna ta sig ut på arbetsmarknaden? Är inte barn och skola vår framtid? Ska landsbygdens barn skriva “fullgjord utbildning t.om årskurs 9” i sina CV:n och vara dömda till arbetslöshet, bidragsberoende och utanförskap?

3. Rimligheten i att hävda att det är föräldrarnas ansvar att se till att barnen tar sig till skolan, samtidigt som regionen bygger ut stadstrafiken och man från kommunens sida är villig att betala för arbetspendling? Ska två heltidsarbetande föräldrar på landsbygden lägga 12 mil extra om dagen på att köra sina barn, till förmån för att andra vuxna ska kunna åka kollektivt till sitt arbete? Ja, vi har valt att bosätta oss på landsbygden. Nej, det är inte synd om oss. Men hur i all världen kan man dra in all samhällsservice för en del av sina invånare samtidigt som man förbättrar för andra? Länstrafikens satsningar är ett hån mot oss på landsbygden. Ni spottar oss i ansiktet med era snabblinjer och fina kampanjer. Ja, vi är måhända relativt få… men politikernas uppgift är inte att få alla budgetposter att gå jämnt upp, det är att betjäna sina invånare på ett någorlunda likvärdigt sätt. Vi begär inte turer med 12 minuters mellanrum, bara att få behålla de orimligt få turer vi har idag!

4. Rimligheten i att som socialdemokratiskt kommunalråd luta sig mot det faktum att gymnasieutbildning inte berörs av skolplikten, samtidigt som Socialdemokraterna vill höja skolplikten till 18 år och på sin hemsida föreslår en mängd åtgärder för att fler ska gå ut gymnasiet med godkända betyg? Är inte möjligheten att ens ta sig till skolan rätt grundläggande? Ska det vara en klassfråga att få en gymnasieutbildning? Har föräldrarna inte råd eller tid att skjutsa, så blir det sannerligen en klassfråga. Solidaritet? Alla ska med? Tydligen inte i region Örebro län och Lindesbergs kommun.

5. Rimligheten i att som politiker deklarera att HELA Sverige ska leva… att man månar om en levande landsbygd… att vi behöver öka den inhemska livsmedelsproduktionen, samtidigt som man fattar politiska beslut som gör det fullständigt omöjligt att bo och leva på landsbygden?

Vi vädjar till ansvariga politiker att ta sitt förnuft till fånga och sluta montera ner landsbygden! Låt oss behålla linje 350 och 352! Om nu bussar är viktiga för barnens rätt till skolgång och utbildning så skall detta inte vara ett problem. Då löser man det!

Vi vädjar till allmänheten i Lindesbergs kommun. Slut upp med oss vid kommunhuset kl 15 den 4 november så marscherar vi tillsammans till busstationen för att visa att landsbygden behövs och att våra barn också har rätt till utbildning!

Vi vädjar till alla våra vänner i regionens städer. Vågar vi utmana er som i vanliga fall åker buss, och har max 45 min promenadväg till jobb eller skola, att bojkotta länstrafiken under två veckor? Vi och våra barn sitter redan oändligt många timmar i buss och bil till jobb och skola för att kunna bo här ute och förse er med bröd, mjölk, kött och grönsaker. Lägg några timmar på att gå eller cykla istället för att åka buss, för våra barns skull. Gå eller cykla är nämligen något som vi inte kan. Skicka sedan en hälsning till nina.hoijer@regionorebrolan.se och tala om att ni bojkottat stadstrafiken till förmån för att landsbygdsbussarna ska fortsätta gå. Vårt varmaste tack!

Barnfamiljerna öster om Lindesberg genom Linda Fintling

1 Comment

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.