Per Söderlund svarar på Lings inlägg

INSÄNDARE/DEBATT. Per Söderlund (SD) är snabb i repliken och svarar i ett debattinlägg Carl-Henrik Ling (L), som i ett inlägg under torsdagen menade att kommunalråden inte levererat och därför inte borde få höjda löner. Läs Per Söderlunds inlägg här.

Svar till Carl-Henrik Ling angående politikerarvodena i Lindesbergs kommun

Carl-Henrik Ling skriver i en insändare den 21 juni om politikerarvoden i Lindesberg kommun. Sverigedemokraterna håller delvis med om att arvodena ska spegla resultaten. Nu är det i praktiken omöjligt att göra så inom politiken. Arvodena bestäms innan mandatperioden börjar för att de inte ska bestämmas utifrån valresultatet. Att exempelvis ändra arvoden efter valet när man ser vem som kommer att få arvodena skulle inte vara rättvist.

Carl-Henrik räknar upp en del av de mindre lyckade resultaten av den förda politiken. Om allt inte går bra under mandatperioden, vilket det uppenbarligen inte har gjort, så är det partierna i majoriteten som avgör om kommunalrådet ska bytas ut. Om de inte har gjort det trots att folket tycker att de borde ha gjort det kan folket visa sitt missnöje genom att lägga sin röst på något annat parti i kommande val.

Om det är de arvodena i sig som Carl-Henrik ogillar så hade hans parti en möjlighet att sänka eller åtminstone inte höja dem på kommunfullmäktige den 6:e juni. Vänsterpartiet och Miljöpartiet föreslog att rådens arvoden skulle ligga kvar på samma nivå som idag. Detta avslog Liberalerna. Sverigedemokraterna föreslog att arvodet för kommunalrådet skulle sänkas till 80 % av arvodet för en riksdagsledamot och att arvodet för övriga råd skulle sänkas till 70 % av riksdagsarvodet. Vi yrkade också på att mötesarvodena skulle sänkas med 20 % jämfört med de föreslagna nivåerna. Även detta avslog Liberalerna i fullmäktige och valde att gå på de föreslagna ersättningsnivåerna.

Nästa mandatperiod kommer arvodet för kommunstyrelsens ordförande att höjas till samma nivå som en riksdagsledamots arvode. Liberalerna biföll det förslaget.

Per Söderlund
Sverigedemokraterna

1 Comment

  1. Pär, min uppfattning är följande, arvodesgruppens uppdrag var att arbeta fram och föreslå ett långsiktigt hållbart ersättningssystem, oavsett leveransbrister under en mandatperiod, såsom nu föreligger. Kom ihåg att kommunens högste tjänsteman har en markant högre lön än föreslaget arvode för dennes chef, kommunstyrelsens ordförande.
    Jag ber Dig också betänka att SD´s styrelseledamot i Linde Stadshus AB, under 4 år, deltagit i att underlåta att spara en halv miljon kronor om året åt skattebetalarna genom att rensa bort den helt omotiverade lönen för VD i bolaget, tillika högavlönad Kommundirektör.

Kommentera

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.