Rylander med det senaste om Vätternvatten

INSÄNDARE/DEBATT. Tonerna kring det gigantiska förslaget att gå med i Vätternvattenprojektet blir högre och högre. I ett debattinlägg gör Norapartisten Jan Rylander klart med att allt inte gått rätt till. Läs Rylanders inlägg här.

Vi behöver inte Vätternvatten i Nora

Odören som nu sprider sig i Vätternvattenfrågan är snart lika stark som Transportstyrelsens odör. Blir det samma slutresultat?

Jag har sedan BKT bildades haft omfattande kontakt med tjänstemän och förvaltningschef i olika frågor. Tjänstemännen har alltid varit tillmötesgående. Under första halvåret sökte jag få information om vilka utredningar som gjorts rörande alternativ till Vätternvattnet. Men det verkade nästan som om tjänstemännen hade fått munkavle och förbundschefen svarade otydligt och glidande. I mejl den 3 juli bad jag förbundschefen skicka kopior på de utredningar som skulle göras om sådana inte redan hade gjorts. Det senare vore vansinnigt för en organisation som ska vara professionell.

Förbundschefen Eva Jonsson svarade mig samma dag i mejl  ”Det finns inga förslag till alternativ idag.” – De hade inte utrett alternativ. Hur oprofessionell får en generaldirektör vara, förlåt förbundschef. Men hon hade en utredning/PM, som inte stöder Vätternvatten-projektet.

Kan det vara så att den utredning som beställdes i februari förväntades komma fram till att Vätternvattnet var bäst. Men så blev det inte och utredningen gömdes undan. Varför redovisades inte utredningen/PM vid informationssammankomsten i augusti för kommuninvånarna i Nora?

I så fallet har Eva Jonsson inte företrätt Noras intressen.

Eva Jonsson har tidigare företrätt Lekebergs kommun. Enligt avtalsförslaget för Vätternvatten ska Nora genom en förhöjd avgift vara med och sponsra Lekeberg, så att de får en subvention på sitt vatten med 40%. Går inte Nora med i projektet blir det dyrare för Lekeberg.

Om BKT direktion är oskyldig, borde den omgående kontakta revisionen och tillsätta en utredning i frågan.

Jan Rylander

Norapartiet

Banner

3 Comments

 1. Det vore bra om samtliga politiska partier i Lindesberg och Nora kunde ( tordes ) gå ut med information om hur respektive parti står i Vätternvattenfrågan, och gärna motivera partiets ståndpunkt. Ett lämpligt forum är 24i Bergslagen. Informationen kan ligga till grund för hur man kommer att lägga sin röst i kommande val. Så låt oss få veta om ni i första hand värnar Örebros invånare ekonomiskt eller värnar ni invånarna i Lindesberg och Nora och deras ekonomi först? För vad jag förstår är detta projekt ett Örebro problem som är så dyrt att Örebro inte kan klara det själva, utan ekonomiskt bidrag från Lindesberg och Nora. Rätta mig gärna om jag har fel i den frågan.

 2. Oskarssons attityd att inte svara på frågor om Vättervattnet, är väl svar nog. Hon tycks ha fått en släng av ”policy” och fått talsvårigheter.

  Frågan för Noras del är väl närmast, hur många fler, tjänstemän och andra, som är inblandade i fifflet ?

  Frågan VARFÖR stavas nog fortfarande pengar i olika former.
  Blir en revision tillsatt av kommunrevisiorena tillräckligt vederhäftig och sanningsenlig ?

 3. Instämmer till fullo med Norapartiets Jan Rylander.

  Känns som att nedräkningen för högst ansvariga
  närmar sig i rask takt.

  Att entlediga Jonas Kleber och Hans Olof Hake samt
  eventuella supporters till dem i förbundsledning torde
  vara ett behövligt,tydligt och nyttigt avstamp.

  Att begära att kommunrevisorerna snarast tillsätter en
  oberoende utredning om huruvida detta vattenprojekt
  drivits på ett korrekt sätt, skall jag personligen formulera
  som fråga till Lindesbergs kommunfullmäktiges presidium.

  Väl mött däri och då.
  Mats Lagerman Lpo

Kommentera

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.