Skoglund: Kyrkoherden lever i ”härskaranda”

i ETTAN/INSÄNDARE/DEBATT/NORA

INSÄNDARE/DEBATT. Debattören Göran Skoglund har lagt tid på att sätta sig in i problemen i Nora Bergslagsförsamling och kallar det han läst för förskräcklig läsning. Skoglund vill se att nya ”kvastar” kommer in och städar i kyrkorådet. Läs Göran Skoglunds debattinlägg här.

Avsked på ”lösa boliner”

Sedan jag skrev min förra debattartikel har jag fått ytterligare underlag samt tagit del av Pia-Maria Johanssons och Håkan Kangerts debattartiklar. Jag har fått ut Arbetsmiljöverkets underlag från 2016 och framåt och jag har fått PM på 5 sidor från en tidigare anställd som slutade 2016 – en handling som enligt uppgift mörkades för kyrkorådet i över ett år.  Dessutom har jag fått ett underlag från organistens avskedande. Jag har även under en längre tid följt Kyrkofullmäktiges och Kyrkorådets protokoll.

Det mesta är en förskräcklig läsning. Under mitt långa yrkesliv har jag aldrig sett något liknande. Jag har inte ens hört talas om något liknande där chefstjänstemannen, d v s i detta fall kyrkoherden, sätter alla etablerade spelregler på arbetsmarknaden ur spel och där fackliga förtroendemän och skyddsombud inte kommer till tals.

Historiskt styrde kyrkan över de flestas liv från födsel till döden. Adeln och medelklassen kanske klarade sig hyggligt men det arbetande folket, underklassen, led under en härskande kyrka där t ex barnavårdsnämnden och fattigvården (som då styrdes av kyrkan) inte alltid var så god mot barn och åldringar och där underklassen fick tåla mycket förnedring och där prästen var allsmäktig och enväldig. Tydligen lever Noras kyrkoherde kvar i någon liknande ”härskaranda” och vad som är värre är att Socialdemokraterna och Posk i kyrkorådet och dess au tydligen stödjer denna mycket föråldrade ledarstil.

Jag kan inte förstå hur Socialdemokraterna i Kyrkorådet helt kan lämna sitt partis ideologi. Socialdemokraterna utger ju sig för att vara ett stöd för de svaga i samhället. Här ger man avkall på arbetsrättslagstiftning, nonchalerar myndighetsbeslut och lämnar solidariteten åt sitt öde.

Jag trodde att det skulle bli en bättring med en ny ordförande i Kyrkoråd och au.  Jag trodde faktiskt att hon skulle kunna klara av situationen och göra något bättre.  Nu inser jag att jag hade fel.  Det blev ingen förändring – man fortsätter i samma hjulspår. Ordföranden deltar till och med enligt uppgift i försök att lämna felaktig information om Nora Kyrkokörs faktiska kostnad under sittande kyrkorådssammanträde.

När man läser kyrkorådets protokoll från 2021-06-28 kan man konstatera att ordföranden tar avstånd från den nidskrift som florerat i Nora avseende hela den socialdemokratiska nomineringsgruppen. Detta gör även Vår kyrka. Peter Bernövall tar också avstånd från nidskriften men protokollet är luddigt och det är svårt att avgöra huruvida det är han själv eller hela Posk som tar avstånd. Den enda ledamoten som inte är vald men ändå tillhör Kyrorådet på grund av sin anställning som kyrkoherde, tar inte avstånd från nidskriften. Hon kanske gillar den????

Det har ju tidigare uppgivits att kantorn vid något tillfälle läst högt ur nidskriften i fikarummen med kyrkoherden närvarande utan att ingripa.  Konspirationstankar ger genast frågor om det kan vara så att författaren finns i kyrkoherdens närhet??? Dessutom gav, enligt protokollet, ordföranden kyrkoherden i uppdrag att hantera nidskriften och eventuellt göra anmälan till Arbetsmiljöverket. Hur klyftigt var det??? Skulle inte ordföranden ha hanterat nidskriften själv när man inte med säkerhet vet var kyrkoherden står. Det innebär i praktiken att ordföranden, och förmodligen också socialdemokraterna och Posk, har fullt förtroende för kyrkoherden trots alls som hänt.

Jag har också tagit del av en del handlingar kring organistens avskedande. Avskedandet tycks ha skett på ”lösa boliner” och uppges innehålla en rad felaktigheter. Jag uppfattar det som en tarvlig hantering av kyrkoherden och kyrkorådet och det som förvånar mig mest är att det socialdemokraterna kämpat för i över 100 år beträffande arbetsrätt och trygghet etc inte tycks betyda något för socialdemokraterna i Nora kyrkoråd. För mig framstår det tydligt att socialdemokraterna i kyrkorådet, på grund av sitt agerande. rimligen måste utgöra en belastning för det Socialdemokratiska partiet.

Slutligen kan jag säga att de handlingar jag har i detta ärende fyller snart två A4-pärmar så nog har jag sysselsättning i sommar. För mig blir det mer och mer angeläget att det kommer in nya ”kvastar” i Kyrkorådet, kvastar som duger till städning. Och jag upprepar det jag skrev i mitt tidigare debattinlägg.  Politiska partier har inget att göra i en medlemsstyrd kyrka. Låt medlemmarna sköta detta själva.

Göran Skoglund Nora

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.