Från vänster Katarina von Bredow (Foto: Amelie Herbertsson), Kjell Johansson (Foto: Sofia Runarsdotter), Andreas Norman (Foto: Emil Malmborg), Astrid Seeberger (Foto: Sofia Runarsdotter) och Klas Östergren (Foto: Viktor Gårdsäter).

Dags att se fram emot Bokens Dag

i HÄLLEFORS B/KULTUR/NÖJE/LINDESBERG
Från vänster Katarina von Bredow (Foto: Amelie Herbertsson), Kjell Johansson (Foto: Sofia Runarsdotter), Andreas Norman (Foto: Emil Malmborg), Astrid Seeberger (Foto: Sofia Runarsdotter) och Klas Östergren (Foto: Viktor Gårdsäter).

LINDESBERG. Det är faktiskt 16:e gången i rad som Bokens Dag hjälper oss igenom en mörk höstdag, när Lindesbergs största litterära arrangemang äger rum den 28 november. Fem författare kommer att vara på plats i Lindeskolans aula för att berätta om sitt skrivande och sina böcker.

För många har Bokens Dag i Lindesberg blivit en av årets absolut bästa dagar. Upplägget känns igen, där Arne Johnsson med skicklig hand valt ut författare med stor spännvidd och som samtliga är aktuella med nya böcker.

Tisdagen den 28 november klockan 18.30 drar evenemanget igång i Lindeskolans aula och arrangör är Kulturenheten i Lindesbergs kommun och Blombergska bokhandeln i Lindesberg. Förköp av biljetter (200 kronor inklusive fika/förfriskning) kan göras på Lindesbergs stadsbibliotek och på Blombergska bokhandeln.

Här följer den presentation som Kulturenheten skickat ut i ett pressmeddelande. Affischen till Bokens Dag finns längst ned i artikeln.

Katarina von Bredow är en välkänd och mycket uppskattad författare till ungdomsromaner och barnböcker. Många av dem handlar om kärlek, den som verkar så omöjlig och svår när den inte passar in i vad som ansesnormalt eller passande. Hon skriver engagerat, klokt, spännande och med humor och medkänsla för såväl sina karaktärer som sina läsare. Tappa greppet (Rabén & Sjögren) kom i våras. Den handlar om Victoria och Hampus. De är bästa vänner men hur ska de nu hantera alla de där känslorna som mitt i alltihop plötsligt kommer vällande? Vad händer då med vänskapen, och kan allt bli som förut – fast annorlunda?

Kjell Johansson återvänder i romanen Familjen (Weyler förlag) till Midsommarkransen, strax söder om Stockholm. Romanen är en bred skildring av en familj, från 1940-talet till våra dagar. I centrum står ett par bröder och deras livslånga konflikt. Det är en roman om tiden och tidens flykt, kärleken, politik och om vad det är att höra samman. Kjell Johansson är en fantastisk berättare, med ett väl utvecklat sinne för såväl alla de detaljer som förankrar en berättelse i vardag och tid, som för livets komiska absurditeter.

Andreas Norman ger nu ut sin tredje bok, thrillern De otrogna (Bonniers). Han är redan en av de mest framstående författarna i sin genre: en driven berättare med sinne för dramaturgi, action och språk. Och därtill, efter sin tjänst vid UD, en erfarenhet vid internationella förhållanden såväl hemma i Sverige som utomlands. I De otrogna möter läsaren återigen Bente Jensen från debutboken En rasande eld (Bonniers 2013) och med henne inte endast en spännande historia utan även en berättelse om svek, lögner och hemligheter i det nära, egna livet.

Astrid Seeberger kommer nu med sin tredje bok, Goodbye Bukarest (Weyler förlag). Det är en djupt gripande berättelse om en kvinnas sökande efter sanningen om Bruno, en släkting från Centraleuropa. Han gick ett okänt öde till mötes som tysk stridsflygare under andra världskriget. Sökandet bland papper, människor, brev leder till det forna Sovjet och till Bukarest i Rumänien. Det är en berättelse om krigets våldsamheter men också om kärlek, hängivenhet, och en kärleksförklaring till staden Bukarest som den en gång var. Astrid Seeberger kom till Sverige som tonåring i mitten av sextiotalet. Hon är nu överläkare vid Karolinska Institutet och en mycket uppskattad föreläsare.

Klas Östergren har ett långt, mångfacetterat och mycket rikt författarskap bakom sig. Han har rört sig i flera genrer – romaner, noveller, filmmanus, översättningar och rönt mycket uppskattning. Sedan 2014 är han ledamot av Svenska Akademien. Romanen I en skog av sumak (Natur och Kultur) utspelar sig i Stockholm under 1970-talets första år. Vietnamkriget rasar, många engagerar sig i protester och aktionsgrupper mot USA:s krigföring. Man kan utan överdrift säga att engagemanget och tidsandan, politiken och rockmusiken har färgat en hel generations sätt att se på världen. Kenneth Jansson går i skolan i Stockholms innerstad. En dag får han en ny och lite säregen klasskamrat, Dan Schoultze. Dan bor med sin syster Hellen i en förort till Stockholm. Den udda vänskapen och händelserna, vilka följer av detta under sommaren, blir en underbar berättelse om ungdom, politik, drömmar och vilsenhet – bland annat…

Klicka på affischen för större format.

3 Comments

  1. Hej!

    Kjell Johansson återvänder inte till Midsommarkransen i Familjen. Romanen tilldrar sig på Södermalm i Stockholm.
    Jag vet eftersom det är jag som skrivit den.

    KJ

  2. En bra anledning att åka till Linde.

    I Nora får man ju förlita sig till biblioteket, som är väldigt bra.

    Någon bokhandel har vi tyvärr inte, och ute på gatorna börjar tystnaden att lägra sig. Inte ens gamla traditioner blir kvar. Lucia är väl närmast att bli nedläggningshotad, om inte några entusiaster lyckas hålla Socialismen stången.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.