Många vinnare med fjärrvärmeanläggning

GULDSMEDSHYTTAN. Under tisdagen invigdes Linde Energis fjärrvärmeanläggning i Guldsmedshyttan. Lovorden var många och landshövdingen Maria Larsson gick kanske längst.

– Det här mycket mer än en winwin-situation mellan två företag, sade Larsson. I det här fallet är faktiskt ett plus ett lika med fyra.

Landshövdingen syftade till det Global Castings vd Hans Sigge just hade sagt, nämligen att energisamarbetet mellan Linde Energi och Global Castings var ett winwin-projekt.

– Visst vinner de här båda företagen på det här, sade Maria Larsson. Men vinnare är också befolkningen i Guldsmedshyttan och Storå och inte minst är miljön en vinnare.

Invigningen av den nya fjärrvärmeanläggningen hade, passande nog i snögloppet, placerats i ett partytält. Linde Energis vd Jens Isemo berättade om bakgrunden till samarbetet och det faktum att man fått hjälp av Naturvårdsverkets ”Klimatklivet” för att komma igång.

– Vi vill ju vara hela kommunens elleverantör, sade Jens Isemo. Nu blir det inte bara Global Casting som kan få el härifrån, utan även hushåll i Guldsmedshyttan. Och i nästa etapp ska vi koppla ihop anläggningen med Storå.

Hans Sigge, vd på Global Casting, var mycket nöjd med den lösning man nu hittat, då mycket kraft har gått åt till att ha en hållbar energi- och miljölösning i företaget.

Gladast var nog ändå landshövdingen Maria Larsson.

– Jag tror att alla är glada idag, sade hon. Den här satsningen kommer att spara 1000 ton koldioxidutsläpp per år. Det är lika mycket som alla mindre transportbilar släpper ut på ett år i Örebro län.

Det pratades en hel del om spillvärme och returvärme, men Maria Larsson tyckte att dessa ord inte räckte till.

– Nej, jag tycker inte ordet spillvärme passar in, sade hon. Därför vill jag införa ett nytt ord idag – nyttovärme.

Linde Energis vd Jens Isemo lovordade projektet.

Hans Sigge, vd på Global Casting, var glad att slippa framtida problem.

Landshövdingen Maria Larsson införde ett nytt ord – nyttoel.

Istället för bandklippning blev det avtäckning av en tavla.

Hans Sigge drog bakgrunden till den gjutna tavlan, som blev klar först på måndagskvällen.

Posted by on 28 november, 2017. Filed under HÄLLEFORS B,LINDESBERG. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

1 kommentar till Många vinnare med fjärrvärmeanläggning

  1. Gnällspiken

    29 november, 2017 at 10:25

    Bra samarbetat!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.