Debatt: Återinför pengarna för heltidsresan

INSÄNDARE/DEBATT. Vänsterpartisten Therese Lindqvist i Nora menar att vård- och omsorgspersonal drivs in i väggen av den politiska majoriteten i Nora. Pengar till den så kallade heltidsresan har tagits bort av den nuvarande majoriteten och Vänsterpartiet kräver nu att pengarna återinförs.

Det fanns pengar till heltidsresan 

Vänsterpartiet har länge tillsammans med fack och andra organisationer kämpat för rätten till heltid för vård- och omsorgspersonal. De flesta som arbetar inom äldreomsorgen är kvinnor. Kvinnor som i sitt yrkesliv är grundpelare i vårt samhälle, men som också är kraftigt underbetalda och ofta har en slitsam arbetsmiljö. Många av dessa kvinnor har inte heller möjligheten att kunna försörja sig på sin lön, då full sysselsättningsgrad inte kan erbjudas av arbetsgivaren. Många av de kvinnor som arbetar inom äldreomsorgen är ofta dessutom också dubbelarbetande. Det vill säga, att när arbetsdagen är slut så väntar nästa arbetspass hemma. Ofta med barn, hushåll eller en gammal eller sjuk nära anhörig. För att få ihop livet och vardagen med ett slitsamt arbete och fortfarande orka gå upp på morgonen och gå till arbetet, är det därför för många inte möjligt att arbeta heltid. Detta är någonting som kvinnor inte endast får betala för under deras yrkesverksamma liv, utan påverkar också pensionen och livskvalitén när arbetslivet sedan är slut.  

Det var bland annat med bakgrund av detta som Vänsterpartiet under tidigare mandatperiod såg till att det satsades 4 miljoner i driftsbudget för rätten till heltid. Vi såg att kommunen som arbetsgivare har ett stort behov av att kunna rekrytera och behålla personal till kommunen vård och omsorg. I synnerhet då antalet äldre ökar, många har ett ökat vårdbehov och att kraven på personalen ökar då fler äldre vårdas på plats i sin hemkommun än tidigare. När den nya majoriteten bestående av Socialdemokraterna, Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Centerpartiet tillträdde efter valet, tog de bort dessa pengar från äldreomsorgens budget. Tom Rymoen (M) ordförande för socialutskottet hävdade att detta kunde göras inom befintlig ram. Nu ser vi resultatet. Personal ska arbeta fler och kortare pass med mindre möjlighet till återhämtning. Personal ska arbeta fler helger, kvällar och nätter. Scheman som redan innan varit mer eller mindre svåra att kombinera med barn och familjeliv blir nu en omöjlighet. Att detta dessutom kalla detta för ”hälsoschema” blir en skymf.  

Under pågående pandemi har vår vårdpersonal redan prövats hårt. I Nora har man dessutom mycket tack vare vår personal lyckats mycket bra med det förebyggande arbetet. Den personal som sliter och arbetar med de mest utsatta i pandemin tackas nu inte enbart med applåder av majoriteten, utan också med ett schema som snabbare kommer driva dem in i den så kallade ”väggen”. Detta samtidigt som majoriteten under mandatperioden lagt fler och fler miljoner på allaktivitetshus och andra icke lagstadgade verksamheter. Vänsterpartiet kräver nu att Rymoen (M) och Solveig Oscarsson (S) tar ansvar för att de tog bort de fyra miljoner som redan var avsatta för rätten till heltid. Man ska inte bara kunna försörja sig på sin lön, utan också kunna leva. Återinför medlen nu! 

Therese Lindqvist, Vänsterpartiet Nora

5 Comments

 1. Rätten till heltid är inte rättvist vad gäller våra nattarbetare …
  Man har valt att plocka 2h/ natt och lägga ut det på ca. 3 kvällar + en dag för arbetsplatsmöte.
  De som tidigare arbetat 13 – 14 nätter på 100% kommer genom detta få minst tre pass till på sitt schema/månad.
  Dessutom ingen rätt att gå ner i procent eftersom samtliga SKA arbeta 100%.
  Inget val finns …. Vilan mellan nattpassen minskas betydligt och det går att jobba hårt en tid men inte i långa loppet, tyvärr.
  Att medarbetare väljer att sluta bidrar endast med en lägre grad av kompetens inom vården till bekostnad för de personer som tar emot vården. Hela landet protesterar men prestige råder!!

 2. Två citat som jag ej får ihop men du kan ju förklara dom Jonas. ”För att få ihop livet och vardagen med ett slitsamt arbete och fortfarande orka gå upp på morgonen och gå till arbetet, är det för många inte möjligt att arbeta heltid”.
  ”Vänsterpartiet kräver nu att Rymoen (M) och Solveig Oscarsson (S) tar ansvar för att de tog bort de fyra miljoner som redan var avsatta för rätten till heltid. Man ska inte bara kunna försörja sig på sin lön, utan också kunna leva. Återinför medlen nu”!
  Jag drar inga slutsatser, jag läser innantill vad som står. Om nu alla tycker att arbetstiderna gör så att personal riskerar att gå in i väggen så har man skyddsombud, fackliga ombud och själva facket som kan gå in och ställa krav. Många betalar ju dyrt för att få det stödet.

 3. Att ta bort 4 miljoner från äldrevården kan förklara varför Nora har fler smittade
  än Kopparberg.

  Inte värsta PR för att få folk att flytta hit och en förklaring till tomma lägenheter.

  Kan det hjälpa med en organisationskonsult? Rörmokare är nog svaret,eftersom
  det tidigare visat sig vara ”skit i ledningen”

 4. Till Fundersam. Förstår att texten kan verka förvirrande för vissa när man drar slutsatser som du gör. Vad skull hända om alla som arbetar inom vård och omsorg sökte sig till anda yrken? Du borde vara innerligt tacksam att det finns människor som kan tänka sig att arbeta under rådande förhållanden. Vård och omsorgspersonalen är värda mer än applåder eller vad tycker du?

 5. Ett mycket förvirrande inlägg signerat V. Ena stunden pratas det om rätten till heltid sen säger man att många inte orkar jobba heltid? Ska pengar användas för att kompensera lön upp till heltid? Sen snacket om dubbelarbetande kvinnor. Det är väl upp till varje familj att lösa den problematiken om den finns. Rätten till att söka nytt jobb finns ju alltid.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.