Hur väljer 24i sina nyheter?

Ibland funderar jag över hur 24 i Bergslagen väljer ut sina nyheter. Nu senast handlade det om skräp som några bärplockare från annat land har lämnat kvar i skogen. Det är så klart ett illa tilltag och det är inget som jag rättfärdigar. Men varför just skriva om det skräpet? Är det bara för att bärplockarna kom från annat land? Jag har hund och går ofta ute i skogarna, i Kilsbergen och i övriga Bergslagen under de fyra månader som jag bor i Nora. Oj så mycket soptunnor som det finns i skogarna. Folk har dumpat precis allt. Åker man där jag brukar plocka trattkantareller så ligger det gamla bilvrak, tvättmaskiner, soffor, plastsäckar som man inte vet vad som finns inuti. Gamla rostiga bilar som står kvar efter att ha använts av jägare vid älgpass har jag också funnit. Listan kan göras hur lång som helst.

I min have på Österlen, där längan är sedan förra århundradet har vi grävt upp allsköns skräp som gammalt porslin (med bly i?) konservburkar osv. Det är vi svenskar som har slängt detta!

Såklart att det direkt kommer rasistiska kommentarer efter ett sånt nyhetsinlägg av 24 i Bergslagen. Var det Er mening att belysa hur fattiga bärplockare som har lurats hit av något skumt svenskt företag, beter sig? Vi svenskar är väl inte ett dugg bättre när vi befinner oss utomlands.

Ska vi stänga gränserna in men inte ut?

Sen undrar jag över varför folk i Nora är så rädda av sig. Man är rädd för vargen, för människor från andra länder, man vågar inte stå för sina åsikter?

Man respekterar inte andras åsikter heller.

Det MÅSTE handla om småstadens inskränkthet?

/Åsa Leek

30 Comments

 1. Att blanda in glasbruken från Småland med skräp från bärplockare i Bergslagen är lite missvisande.

  Hur länge har glasbruken legat där dom ligger och hur länge var bärplockarna i skogen?

  Det låter som på Åsa att all nedskräpning ska jämföras med glasbruken då kommer det snart att vara sopberg i centrum också då.

 2. Vem är det egentligen som har ”styrt om debatten”?
  I en kommentar, införd 6/9 12:35, till den ursprungliga artikeln används begreppet ”invandrarfientlig” för första gången och detta är av Åsa Leek själv! För övrigt angående fd glasbruk i Småland: att blanda ihop arsenik och kvicksilver vet alla är inte hälsosamt.

 3. Ok, skall lägga mig i den sk ”skräpdebatten” 1

  Den bild, som publicerats, visar ett läger, som övergetts. Här finns tält, sovutensilier, mat, kastruller, mm.

  Har de här människorna, blivit jagade härifrån, eller varför har de övergivit sina grejer ? Det vi talar om är fattiga människor. Varför överger man sina saker ?
  Kommunchefen och den andre (Rymoen) har tydligen förpassat ett antal människor till ambassaden i Stockholm. Sen tar massmedia slut.
  Vilka jagade bort de här människorna ? En mobb från Nora kommun ?

  Skulle vilja ha svar på hur historien verkligen gick till. Ett par kommungubbar, sitter på svaren !

 4. Jag har inte lagt skuld på någon. Jag ställde en fråga till 24 i Bergslagen om varför denna nyhetsrapportering var viktig. Jag reagerade på de inlägg som direkt kom på den rapporteringen som jag bedömde som invandrarfientlig. Med mina inlägg ville jag framföra mina åsikter om att vi svenskar ibland inte är ett dugg bättre än vissa människor som kommer från andra länder. Självklart tycker jag att vi ska respektera allemansrätten och inte skräpa ner i naturen. Debatten styrdes om av de inlägg som kom från Er andra. DET ÄR INTE OK FÖR NÅGON ATT SKRÄPA NER I NATUREN!

 5. Åsa: bilarna har stått där i drygt 50 år.
  Allemansrätten blev inte grundlagsskyddad förän 1990.
  Lite har vi svenskar lärt oss sedan 60-talet och lilla Sverige är bland de bästa i världen på just miljöfrågor om vi nu ska bli politiska:)
  Frågan är om andra länder lärt sig det samma? Nej de har ju inte det, åk och titta lite på andra sidan havet Österlen. Sveriges allemansrätt är unik, och jag är för det första inte helt säker på att allemansrätten är till för denna kommersiella aktivitet, som det är när man trampar runt och finkammar skogen på bär.
  När man dessutom campar mer en ett dygn, skräpar ner och förstör skog och mark betyder det väl inte att det är okej för att man är en ”fattig” bärplockare från låt säga Bulgarien?
  När man ser att någon gör fel och i detta fall ”pissar” på vår fina allemansrätt måste man ju säga något?! Oavsett vem det är…oavsett vad en ”jägare” gjorde för dryga 50 år sen.
  Sen förstår jag inte din poäng att det ÄR okej att lägga skuld på en minoritet som jägare men INTE lägga skuld på en annan minoritet som bärplockare?
  Hur tänkte du där? Man lägger väl skuld på den skyldige?

 6. Så inskränthet och småstadsanda är synonymer enligt dig?

  – ”Syftar inte på enskilda personer utan är ett fenomen” (?!) – Tappar tråden, fattar noll… Om det nu är några som bidrar till att en stad lyser med en viss ”anda” bör det väl rimligen vara människorna som bor där som sätter den prägeln? (T.ex. politiskt bara för att vara konkret).

  – ”I en småstad sätter ofta en lokal dagstidning agendan för vilka nyheter som ska nå ut till oss andra. Huvudsakliga kanaler för en ortstidning är lokal annonsering. Tidningen är ofta i symbios med näringslivet. Det är en del av vad som danar oss människor i olika miljöer.”

  Okej, skarpa reflektioner där. Tur att tidnigen är i symbios med näringslivet också, är ju lite tråkigt med gamla nyheter annars!

  Och vilket tjat om att folk är anonyma, take it or leave it. Bevisligen det som är den implementerade funktionen på denna site.

 7. Åsa du som verkar vara en person som står för vad du tycker och säger, varför har du inte sagt något till ägarna av dessa bilar som skräpar i skogen? Eller är det så att du inte är riktigt säker på ägarskapet och bara antar att det är jägaren som fick slut på bensin och fick gå hem? Eftersom du gärna säger din mening och gärna skriver ditt namn förstår jag inte varför inget hänt med dessa bilar de borde ha stått på bilskroten för 10-tals år sedan om du lever som du lär. Nej jag vill inte skriva mitt namn i tidningen men det har inte med feghet att göra utan av personliga skäl som också bör respekteras.

 8. Jätteroligt att min insändare har skapat debatt!Synd bara att vi inte kan föra en öppen sådan så vi vet vem som skriver och svarar. Med inskränkthet och småstadsanda syftar jag inte på enskilda människor, utan på ett fenomen. Vi säger storstadsanda, bruksanda, småstadanda etc. Så här tänker jag,rätt eller fel för Er andra. I en småstad sätter ofta en lokal dagstidning agendan för vilka nyheter som ska nå ut till oss andra. Huvudsakliga kanaler för en ortstidning är lokal annonsering. Tidningen är ofta i symbios med näringslivet. Det är en del av vad som danar oss människor i olika miljöer.
  Jag har under mina 35 år i Nora endast träffat trevliga människor ,bortsett från några få. samma på Österlen. Jag har bott på samma gata i 34 år och aldrig varit med om någon osämja,jag har arbetat några få år i kommunen och träffat trevliga, solidariska och kunniga människor. Jag har många vänner och troligtvis skulle jag inte ha det om jag vore en ond människa? Jag blir undrande över varför en nyhet om nedskräpning och brott mot allemansrätten direkt måste besvaras med främlingsfientliga inlägg? OCH varför anonymt?
  Eva, vi kan ta en tur till Kilsbergen när jag återvänder i vinter så ska jag visa Dej kvarlämnade bilar. Eftersom de står på en skog där jag tidigare har varit gift med skogsägaren, så råkar jag veta vad bilarna har använts till. De har stått där sen -60 talet. Så inte har vi svenskar varit bättre med att vårda naturen och håla den fri från farliga sopor. Ett annat färskt exempel är ju utsläppen från våra glasbruk där marken är så förgiftat att ett barn kan avlida om det smakar på jorden som är full av kvicksilver. jag har fått kämpa mycket med fördomar som har satt sig i ryggraden på mej som är uppvuxen på landsbygden. Jag har haft förmånen att ha regelbunden handledning i mitt yrke och fått hjälp med att göra mej av med en hel del gammalt skräp som jag har burit på i form av värderingar. Men felfri kan jag tyvärr aldrig bli.

 9. På Österlen flockas mest äldre pensionerade damer i brokiga linnékläder som inget annat vill än att berätta att de flyttat dit och lämnat småstadstristessen och inskräktheten bakom sig.

 10. September

  Det roliga är att Österlen är nästan enbart öppen mark med landsbygd. Finns inga ”större” städer på Österlen folk bor där p.g.a närheten till havet och ”likasinnade”.

  Har aldrig förstått vad som lockar med Österlen eller Skåne för den delen då har jag ändå bott där i större delen av mitt liv.

 11. Det är också konstigt att vi som bor i småstaden alla är inskränkta, men Åsa Leek som tydligen bor i en storstad på Österlen följdaktligen INTE är inskränkt. Det är klart att du väcker irritation när du generaliserar så grovt.

 12. Jag förstår inte riktigt Åsa, ”Gamla rostiga bilar som står kvar efter att ha använts av jägare vid älgpass har jag också funnit”. Menar du att jägarna åker bil ut till älgpasset och sedan lämnar den där och går hem?! Kanske kan kallas att utpeka folkgrupp, i detta fall jägare, om man inte såg att just en jägare lämnade bilen.

 13. Men är det inte fantastiskt hur man kan vrida olika nyheter till att passa sitt eget intresse. För mig är det inte frågan om något annat än hur vissa missbrukar allemansrätten. Allemansrätten är rätten att plocka bär och svamp för eget bruk. Man kan övernatta 1 dygn i stort sett var som helst. Om markägare tillåter längre tider är det för mig självklart att man också tar på sig ansvar för miljön. Allemansrätten är ingen juridisk självklarhet. Jag tror inte att den lagstadgad utan man kan hänvisa till gammal hävd och tradition.

 14. Åsa!
  Jag tycker att oavsett var man bor, bör man diskutera grundbulten: nämligen allmansrätten, då är det inte tillåtet att campa mer än ett dygn utan markägarens tillstånd. Det är inte heller tillåtet att skräpa ner i naturen. Skall vi ha en allemansrätt som bygger på sedvänja, då tror jag att vi måste bekämpa missbruk och människors utnyttjande. Denna åsikt delar jag med många naturälskare utan partipolitisk bindning.

 15. Bästa OHH. Jag skulle gärna vilja bo på Österlen även under de vintermånader som jag bor i Nora. Jag har ett hus i Nora, jag har barn i Nora. Inte minst har jag en stor kull med barnbarn som jag älskar. Jag har många, många vänner i Nora som jag vill ha kvar. Jag har gamla arbetskamrater från Örebrotiden där jag under många år har arbetat tillsammans med dessa i ett tufft arbete inom socialtjänsten med samhällets mest utsatta människor, som fattiga, utslagna och drabbade av krig i andra länder. De hälsar på mej här nere på sommaren och på vintern hälsar jag på dem. Under denna sommar har jag haft besök av 16 olika konstellationer av människor som jag har haft det så trevligt tillsammans med.
  Jag lever att liv som de flesta av Er uppe i Nora,men vi har ibland olika åsikter om värderingar och annat.

 16. Jodå Thomas. Det är klart att vi inte ska blunda för några ämnen som är heta i vårt samhälle.
  Jag gömmer mej INTE och mina åsikter står jag för.
  Nog har jag väl rätt att framföra mina åsikter likaväl som andra?
  Jag HAR åsikter om vargens vara eller inte vara. Det har andra också, även om de inte är lika som mina.
  Jag har åsikter om Ljusstråk. Det har andra också.
  Jag debatterar gärna invandrar/flyktingpolitik också. jag kommer att ha åsikter som inte delas av en del andra.
  Det är väl det som är debatt? Återigen, när det gäller bärplockarnas situation, så har kommunen tillsammans med polisen i övre Norrland skapat bättre mottagande, vis av förra året då man upptäckte att bärplockarna vick använda bemanningsföretagets bilar som var oskattade och oförsäkrade, att barn fanns med i lägren i sovsalar som var överfulla, att maten var dålig, att arbetarna inte var försäkrade etc. Man måste man väl som utifrånkommande få information om vad som gäller avseende allemansrätten i Sverige. Dessutom borde ”facket” kolla upp så det inte finns människor som utnyttjas av de kapitalistägda bemanningsföretagen. jag vill som sagt gärna se en fortsättning på Annas nyhetsinslag.

 17. Läs de två första kommentarerna om nyheten avseende nedskräpning. Fortsätt att läs de följande kommentarerna också!
  jag har märkt av främlingsfientlighet i Skåne också. SD har ju ökat och 10 % av Sveriges väljare.
  Jag umgås inte med människor som har den synen på våra medmänniskor.
  Jag antar att det finns en ömsesidighet när vi vänner väljer varandra.
  Det är sant att jag på Österlen nog mest umgås med ” invandrare” från övriga delar i Sverige, men även skåningar.
  Många av mina vänner träffar jag genom mina intressen, rosor och konst.
  Det är väl på samma vis för de flesta av oss? kaka söker maka.

 18. Varför väljer Åsa leek att inte flytta till Österlen på ”heltid” då slipper du att bo i Nora ju.
  Har själv bott i Skåne i hela mitt liv men valde att flytta därifrån för många år sen då det inte är något trevligt nere i Skåne.

  En sak man ska komma ihåg i detta är att SD har starkast fäste nere i Skåne och Blekinge och det märks på folk som bor i Skåne tyvärr.

  Åsa känner du någon äkta skåning utanför Österlen då de flesta är inflyttade från övriga Sverige p.g.a ”kulturen”.

 19. Vet knappt vad jag, som ansvarig utgivare på 24i, ska svara Åsa Leek. Anna Magnusson skrev en artikel om nedskräpning, utan ett ord om eventuella utländska inblandningar, och Åsa Leek menar att 24i ska ta ansvar för den arbetskraftsinvandring hon vet att SVT tar ansvar för (Jag ska ställa frågan till SVT:s ansvarige Ulf Johansson). Men när Åsa Leek därefter skriver att det ”ofta framkommer invandrarfientliga inlägg just i denna nättidning” blir måttet rågat.
  24i är INTE en invandrarfientlig tidning, men vi har sagt att vi inte tänker blunda för den debatt som faktiskt finns i majoriteten av 24i-områdets hem just nu. Vill läsarna debattera flykting- och migrationspolitik så ska vi förstås låta läsarna göra det. 24i:s ansvar är att hålla debatten fri från rasism och det tänker vi fortsätta med. Precis samma sak om våra läsare vill debattera Nora kommuns finansiering och inblandning i kulturslingan Ljusstråk. Vill läsarna ha den debatten så välkomnar vi den. Eller vargdebatten… Åsa Leek är inte rädd för vargar, men andra människor är. Vill 24i-läsarna ha den debatten så tar vi den också.

 20. Hej Åsa,
  Tråkigt att du tycker folk i småstäder är inskränkta, men det beror nog på vilka man umgås med. Själv träffar jag mest personer som har ett öppet sinne och tycker om andras olikheter. Det är ju signifikant att den enda som gjorde kopplingen till utlänningar var just du, eftersom det inte stod i artikeln. En oinvigd betraktare skulle rentav kunna få för sig att du hade fördomar om bärplockare. Att du har boende både på Österlen och i Nora gör ju varken till eller från, fast du missar inte ett tillfälle att påpeka det. Jag tror att om du bemödade dig om att söka umgänge utanför din ordinarie krets så skulle du se att småstadsbor kan vara både toleranta och storsinta.

 21. Nu hade jag ju inte hört nyheterna om nedskräpningen i SVT, så det kunde jag inte ifrågasätta. Men när SVT tog upp saken om de skogsplanterare som tagits hit av svenska företag och lurats på sin lön, så tog SVT ansvar för den nyheten som de förde ut. Uppdrag granskning hade fler än ett program om detta. Det ledde fram till resultat . Gästarbetarna fick till sist, långt om länge sina löner. I flera fall stod deras familjeliv på spel.
  Samma är det med bärplockarna. De tas hit av bemanningsföretag. LO har kämpat för att bärplockarna ska ha avtalsenliga löner. För blåbär får man 10 kr/kg! Av förtjänsten avräknas resekostnaden till Sverige. Det är VI SVENSKAR som sen vill köpa billiga bär och färdig sylt. SVT har även tagit upp denna fråga och håller ögonen på bemanningsföretagen och bärplockarnas rättigheter. Vilket ansvar tar 24 i Bergslagen? Nu är jag inte bosatt i Nora mer än ca tre månader om året, så jag hade inte kunnat att gissa vem som hade slängt dessa sopor. Men det informerades det snabbt om. Det är ofta som det framkommer invandrarfientliga inlägg just i denna nättidning. Varför? Följ gärna upp med en ny artikel om dessa plockares arbetssituation och om det svenska företag som har tagit hit dem. Just nu har jag inte antalet i mitt huvud, men jag har sett en siffra på hur många plockare som bemanningsföretagen har ”anställt” i hela Sverige i år.

 22. Jag vill i alla fall inte gå ut med namn m.m. när jag kommenterar en nättidningsartikel. Hade varit skillnad om jag varit politiskt engagerad och representerat ett parti.

  Förresten. Läser man artikeln gällande nedskräpningen står det inte någostans vilket land bärplockarna kommer ifrån. Sen att majoriteten inte är av Svensk härkomst må vara osagt.

 23. Lite OT, men jag noterar att SVTs Tvärsnytt gjorde samma nyhetsvärdering som 24i och publicerade ett 2 minuters inslag om nedskräpningen den 6 september. Rubriken på ÅLs insändare borde väl då vara ”Hur väljer 24i och SVT sina nyheter?” samt att resonemanget kring 24i:s avsikter med publiceringen även borde gälla SVT?

 24. Jag förmedlar mina åsikter som också är ett rätt svar till JAG själv.Så klart att andra måste få ha sina åsikter. Tyvärr vågar man inte visa vem man är under sina masker. Jag läser numera Ystads allehanda som min dagstidning och där tas inga inlägg in som inte är underskrivna med rätt namn. Åsikterna flödar ändå.
  Jag är orolig över att Sverige och Nora har fått en syn på flyktingar som ibland är hjärtlösa och egoistiska.
  Med flit är jag ibland provocerande i mina inlägg.
  Att missbruka allemansrätten och slänga skräp, ibland giftigt sådant ute i naturen, är illa gjort av vem som helst.
  Man behöver inte betona att det var just bärplockare från Thailand.
  Jag tycker att det företag som lockade hit människorna, SKA komma och städa i skogen.
  Jag är för öppenhet och inte alls emot yttrandefriheten. Men i en tid då människor i bland annat Syrien lider så anser jag att massmedia har ett ansvar i detta nyhetsflöde.

 25. Exakt, Tomas. Man kan inte blunda för att vissa saker händer. Om man inte får upp en diskussion (vilket gäller alla ämnen och inte bara detta) hur ska man då kunna förändra samhället?

  Att vara restriktiv i sina artiklar och enbart skriva vad som är PK, (vilket i Sverige tenderar till att vara i en mer vänsterorienterad riktning). Är i min mening ännu sjukare än att strypa nyhetsflöder enbart p.g.a. att det kan generera rasistiska kommentarer.

  Det roliga i din insändare är att du även skriver ”Man respekterar inte andras åsikter heller”. Jag skulle gärna få en förklaring på vad du menar med det påståendet. Eftersom du själv, bevisligen, inte gör det?

  Kan tillägga att jag verkligen inte sympatiserar med ’högerextrimism’, men att inte respektera yttrandefriheten är inte hållbart i någon riktning.

 26. Åsa Leek: du hör nog också till de inskränkta.
  Varför antar du att det just är ”svenskar” som slängt soporna DU SER?
  Vilka belägg har du för det påståendet?
  I detta fall (artikeln) fanns det ju belägg för att tro att det var utländska bärplockare, då de setts på platsen under flera veckors tid.
  Jag förstår inte varför du ska klaga på en grupp människor och i samma andetag skriva att det är rasistiskt att klaga på en annan.
  Jag skiter fullständigt i vilken hudfärg, sexuell läggning, religion eller vad det nu kan vara för människa som gör fel. Det är felet jag hänger upp mig på!
  Att sen de som skräpat ner beskrivs som bärplockare är ju just vad de är, bärplockare. De kommer till Sverige för att plocka bär!
  Sen tycker jag du är oerhört inskränkt när du skriver att de är fattiga människor, DET är BARA antaganden från din sida och oerhört fördomsfullt!!
  Lika fördomsfull är du när det gäller småstadens inskränkthet, ingen är bättre än någon annan Åsa, det borde väl du med din bakgrund förstå.
  /Fattiga människor lämnar inte sina skor i skogen.

 27. Så Åsa leek menar att bara för svenskar skitar ner så kan vem som helst från hela världen komma hit till Sverige och skita ner?

  Låter inte helt smart detta klart är att man inte ska stänga ner gränser men man måste ha lite koll vilka som rör sig innanför ett land så är det i resten av världen så varför ska man inte göra de här?

  Det värsta som kan hända är att vi får ett liknande scenario som Norge kan få idag att rasistiska partier tar plats i riksdag och då lär man få se deras rätta ansikte!

  Oftast står det ett bolag bakom dessa bärplockare varför inte ifrågasätta dessa att ta sitt ansvar det är ju ändå dessa företag som tagit hit dessa stackars människor som sen varken får mat eller lön utan är mer fattiga efter resan hit än dom var innan!

  Sen kan inte Sverige tyvärr ta emot alla världens problem utan att det kommer gå riktigt illa för landet då hur ska man ha råd med detta är det tänkt?

 28. Självklart ska tidningarna kunna skriva vilka artiklar dom själva väljer.
  Svaren som skrivs av läsarna kan man väl inte koppla ihop till tidningen (som enbart bara skrev artikeln) åsikterna som kommer fram i svaren är ju läsarens.
  Om man ögnar igenom artiklarna på 24i så är de en mix av nyheter..de som insändaren påpekar är just att strypa yttrandefriheten,åsiktsfriheten. Det är två saker vi måste försöka bevara i landet. Den politiskt korrekta linjen som just nu råder i landet skapar nog mer skada än nytta. Bra att vi har 24i som skriver och upplyser oss om allt som händer i kommunen,även om de inte passar linjen i tiden.

 29. Svar direkt till Åsa Leek:
  Du både ställer frågor och ger ”rätt” svar, Åsa Leek. Att värdera och välja vad som ska publiceras är en levande process. Vi publicerar såklart inte en nyhet om nedskräpning för att få rasistiska kommentarer. Vi har publicerat en rad artiklar som handlat om nedskräpning i 24i-området och som har hamnat på Bergslagens miljö- och byggförvaltnings bord och utan att jag haft en aning om vem eller vilka som skräpat ned.
  Men vi kommer heller aldrig att bli så politiskt korrekta att vi går runt en nyhet bara för att det finns en risk för kommentarer i den ena eller andra riktningen. Vi behöver en levande debatt och inte en inskränkt diskussion som bygger på vad man ”ska” tycka i vissa frågor.
  Vi kommer att fortsätta skildra vad som händer i 24i-området utifrån det lokala perspektivet – inte utifrån vad som är politiskt korrekt.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.