Kommunalråden svarar Pia-Maria

INSÄNDARE/DEBATT. Landsbygdspartisten Pia-Maria Johansson skrev i en debattartikel om sin syn på hur Nora styrs idag och efterlyste en större medborgardialog. Nu svarar kommunalråden Solveig Oscarsson (S) och Camilla Andersson Larsson. Läs svaret här.

Svar till Pia-Maria Johansson (Lpo)

Vi vill ha en öppen dialog!

Solveig Oscarsson (S)
Solveig Oscarsson (S)
Camilla Andersson Larsson (V)
Camilla Andersson Larsson (V)

Pia-Maria Johansson (Lpo) antyder i sin debattartikel  att vi i majoriteten i Nora inte lyssnar på våra medborgare . Den uppfattningen delar inte vi.

Vid utformningen av glasstorget i Nora så ordnades ett flertal möten med handikappsorganisationerna och köpmannaföreningen och givetvis allmänheten.

Efter att en hel del synpunkter kom fram under dessa möten och också via mail till kommunens hemsida gjordes ett flertal förändringar i ursprungsförslaget. Allt utifrån medborgarnas synpunkter.

Medborgardialogen var ett helt nytt sätt att arbeta och efter en sammanvägning av alla förslag blev resultatet som glasstorget ser ut i dag.

Nu har vi påbörjat en dialog kring ny lekplats i Dalsta med de berörda i området. Ett förslag som ska presenteras efter sommaren. Art Kod håller i det praktiska arbetet och det ska bli intressant och spännande att se var det hamnar. Dialogarbetet utgår från avstånd, genus och tillgänglighet för målgruppen och samtal sker med barnen i första hand.

Att vi inte skulle lyssna på medborgarna angående Digerberget låter också märkligt, med tanke på att det stora föreningslivet som finns i området har uttryckt en stark oro för situationen om det skulle bli en avverkning av skogen vid Digerberget.  Vi vill understryka att skogsvärderare från LRF och Sweefa har värderat skogen.

Att Nora Kommun är en populär besöksort är vi givetvis glada för. Det tillför arbetstillfällen med en bra handel med många affärer och restauranger. Då är det viktigt att vi kan erbjuda övernattningsmöjligheter, när vi ser att behoven ökar. I den nya detaljplanen för Trängbo camping ingår även att se över trafiksituationen som idag inte är säker.

I detaljplaneändringar ingår en process, med samrådsmöten för att närboende får tycka till om förändringar.

Vad gäller Grindgruvan så fördes en dialog med berörda föräldrar och personal både före och efter beslut om att gå ur lokalen. Där framkom önskemål att man ville ha barngruppen intakt och inte splittrad på fler förskolor. Förvaltningen jobbade efter det förslaget och hittade en ny lokal som förskolechefen tillsammans med föräldrar var och tittade på. I höst flyttar Grindgruvans barn och personal in i de nya lokalerna.

Efter sammanställning av dialoger med medborgarna i olika forum är det upp till oss politiker att ta beslut. Det gör vi när vi har fått en helhetsbild i ärendet. När åsikterna går isär kan inte alla bli tillgodosedda. Men vår strävan är att fatta beslut som är bra för Nora och kommunens invånare och ha en ärendegång som är öppen och tydlig.

Solveig Oscarsson, Kommunstyrelsens ordförande (S)

Camilla Andersson Larsson, Barn- och utbildningsutskottets ordförande (V)

2 Comments

 1. Vi föräldrar till barn på Grindgruvan har INTE samma uppfattning som Camilla om vad ett dialogmöte innebär…
  Politikerna lyssnar inte på vad vi medborgare vill eller tycker, när dom ska lyssna på medborgarna så är alla planer redan klara och i princip redan färdiga, dom bara måste klämma in ett så kallat ”dialogmöte” för att det ska se ut som dom har brytt sig om vad vi medborgare tycker…

 2. Camilla och Solweig har en uppfattning om vad ”dialog”, betyder. De som direkt berörts av denna ”dialog”, har en annan uppfattning.

  Det tycks gälla samtliga uppräknade händelser.

  Sen påstår paret också, att man måste fatta beslut.
  Hur illa det än ser ut. Med andra ord har man varit medveten om att ärendena varit ”skeva”, men ändå kört över folk. I dagisärendet, kommer det ganska säkert nya hinder, som exv en ny ”policy” om lekplatser, unik för Nora.

  Sen har man också ”mörkat” kostnader. Torget tex blev aldrig redovisat för. Norlunds affär med Digerberget är fortfarande kvar i dimman. Och så vidare.
  Resultatet ser vi i Noras sönderkörda ekonomi.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.