Källberg om bio, sport och slöjdlärarskjorta

BLOGG. Fredagskrönikören Tomas Källberg fortsätter debatten om biografen i Lindesberg. Inte på samma sätt som förra veckan kanske, men Källberg är ändå tydlig. Lite sport blir det också. Läs Källbergs krönika här.

Är det konstigt att Lindesberg är i botten?

Jag fick mina fiskar varma efter förra fredagens krönika om biografen i Lindesberg. Några har nog slutat hälsa, men flera har också gett mig en dunk i ryggen. Jag vet inte om det tar ut varandra, men summa summarum kände jag att jag hade stöd för det jag skrev.

Såklart kunde jag ha varit mer nyanserad i förra veckans krönika. Samtidigt kände jag starkt att ingen sportälskare någonsin skulle kommentera den kampanj som Nätverket Lindekultur publicerade och eftersom det öppna brevet var ett starkt politiskt inlägg valde jag att skriva. Det är liksom bara kulturmänniskorna som har tid att sitta och läsa utredningar och långa inlägg. Sportfantasterna har ju fullt upp med träningar och matcher.

Själv kom jag att fundera på Lindesbergs näringslivsranking. Är det egentligen så konstigt att Lindesberg inte tillhör de främsta i Sverige? Jag har sökt i mitt textarkiv, men inte hittat… men visst var det väl så att man beslutade för några år sedan att Lindesberg, i uttryck och marknadsföring, ska vara en idrottskommun? Jag vill minnas att kulturivrarna fick med även kulturen i någon bisats, men herregud – ingen vågar ju gå emot dessa när de sätter den tunga sidan till. Samtidigt hade nog inte sportentusiasterna tid att sätta emot – de har ju sina träningar och matcher.

Jag vet att jag sade till Merit Israelsson, den förra näringslivschefen, att jag hoppades att man skulle orka stå emot påtryckningar från kulturen i marknadsföringen. I Lindesberg finns elitsport inom judo, rytmisk gymnastik, handboll och ishockey och inom kulturen finns Arne Johnsson. Jag, som populärkulturellt intresserad, räknar också in Martin Almgren, Chris Kläfford och Per Fritzell bland de kulturella, men kulturivrarna gör hellre en vers av vår sunkiga biograf i gamla Folkets hus. Såklart ska Lindesberg vara en sportkommun. Nora är kulturkommunen i 24i-land, inget snack om den saken. Kommuner som vill sälja in sig som bäst på allt hamnar i den gråskala som Lindesberg tillhör. Så är det.

Den här frågan är förmodligen inte utagerad, men vi måste ge nye näringslivschefen Vilhelm Magnusson chansen att förklara för kulturfolket att det faktiskt är sporten som ska marknadsföra Lindesberg – inte kulturen.

Ut ur lekstugan nu. LIF Lindesberg förlorar och förlorar på bortaplan och det unga LIF-laget har inte riktigt hittat någon vuxen ledare i laget. Match på söndag hemma mot Tyresö, som faktiskt gått ännu sämre än LIF under hösten, och med 1000 personer på läktarna är jag övertygad om att det blir ytterligare en hemmaseger. Såklart ska vi gå på handboll på söndag. Säg efter mig… såklart ska vi gå på handboll på söndag.

Även Lindlöven dansar på slak lina. Laget har kvalitet, men är lite för lättläst i spelet och lite för ungt för att stå emot när motståndarna agerar. Det skulle behövas två, tre spelare med riktig rutin för att de unga grabbarna ska våga spela som de kan. Hur är formen på tvillingarna Olsson Fromell? Bättre killar i omklädningsrummet finns inte.

Och vad hände i Hällefors? Sedan Pentti Supponens dagar har S i Hällefors haft ett så svagt lag att man knappt skulle ha grejat att styra Bredsjö. Efter förra valet gjorde man lyckodraget att regera tillsammans med Moderaterna, vilket varit extremt framgångsrikt. Förmodligen tyckte man att Christina Johansson (M) var för stark och valde nu istället ett samarbete med Vänsterpartiet. Det kommer att gå sådär, tror jag.

Sådär ja. Fredagskväll. Bara att vänta på kommentarer och mejl från kulturfolket. Det får jag väl finna mig i. Jag är ruggigt övertygad i min övertygelse – vuxna människor ska betala för sin fritid. Skattekollektivets insats ska gå till skola, vård och omsorg, inte till att finansiera en förlustbiograf i Lindesberg. Kanske sätter jag på mig en slöjdlärarskjorta och en väst ikväll och kanske plockar jag fram gitarren och sjunger och spelar lite, men jag lovar att inte söka några kulturpengar för mina toner.

Jag hoppas att ni får en riktigt mysig fredagskväll och jag hoppas att vi kanske ses på matchen på söndag!

5 Comments

 1. Ämnet ”kultur”, kanske fordrar en liten genomlysning ?

  En del tycks tro, att för att man kallar sig ”kulturarbetare”, har man viss utbildning, eller kunskap. Men det är snarare så att här finns
  det bara ett litet fåtal, som har exv konstfack i CV.
  Vi har förvisso inga Skagenmålare, i Bergslagen, som lever på
  sin unika kunskap.

  Kultur, är i stället en födkrok, ungefär som politiker, där det förutsätts, att skattebetalarna skall stå för krognotan.

 2. bafatt nätverket lindekultur bildades när garnalia skulle bantas-samma gnäll och snicksnack som vanligt

 3. Såklart jag gillar när någon förstår vad jag åsyftar. Det spelar egentligen ingen roll vad man försöker få gehör för, om inte förutsättningarna är helt äkta och ärliga. Gert Lindmark beskriver det mycket bra. /Källberg

 4. Jag håller med.Jag har ägnat mig åt kultur sedan jag var ännu ”yngre än idag”.

  Jag tyckte om Nätverket Lindekulturs presentation av vad de ville åstadkomma och var med från början. Nu är jag mer tveksam och deltager inte aktivt.

  Det blir mer och mer som ett politiskt forum och många blev inte förvånade av Aprilskämtet (det kunde varit seriöst). Det sammanföll ganska bra med vad som sker efter hand bland nätverkets företrädare.

  Kanske är det inte politiska inlägg men inlägg för egen sak så att kulturen (i många fall deras yrken) skall få större plats och garantera fortsatta ekonomiska ersättningar.

  Vi stackars kulturella idealister känner inte nu att Nätverket Lindekultur är något för oss utan mer för att bevara och bredda Garnalia mm för de yrkesverksamma. Sedan tar man till mer publikfriande åtgärder om biografen för att visa att man finns.

  Självklart vill jag att Lindesberg skall ha en biograf och jag kan dessutom tänka mig att del av mina skattepengar går dit för att ungdomarna inte skall behöva resa till Örebro för en film. Men! Engagemanget från Nätverket Lindekultur verkar mer för att visa att ”vi finns” än ett slag för kulturen.

  Lurad ”Kulturidealist”.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.