Näringslivschefen Wilhelm Magnusson och kommunstyrelsens ordförande Irja Gustavsson.

Lindesbergs reaktion på rankingen

i HÄLLEFORS B/LINDESBERG/NÄRINGSLIV
Näringslivschefen Wilhelm Magnusson och kommunstyrelsens ordförande Irja Gustavsson.

LINDESBERG. I Nora reagerade man positivt för att man vänt trenden i Svenskt Näringslivs ranking över företagsklimatet, men i Lindesberg är man inte lika nöjda.

– Resultatet talar sitt tydliga språk, vi är inte alls nöjda med plats 269. Det är tydligt att vi behöver ta tag i flera utmaningar de närmaste åren. Det handlar både om att vända attityder, men också om att skapa goda förutsättningar och förväntningar som vi alla kan svara för, kommenterar Wilhelm Magnusson, näringslivschef i ett pressmeddelande.

De båda kommunerna Nora och Lindesberg har ett ungefär lika dåligt näringslivsklimat. Nora är något sämre med plats 272 av landets 290 kommuner och Lindesberg innehar plats 269. Skillnaden är att Nora i år avancerat 13 platser samtidigt som Lindesberg har tappat 31 placeringar.

Enligt Lindesbergs näringslivschef Wilhelm Magnusson är det främst tre faktorer som sticker ut i rankingresultatet.

Dialog

– Kommunen behöver arbeta för en bättre och återkommande dialog med företag och företagare.

Förväntningar

– Kommunen behöver arbeta för en bättre och återkommande dialog med företag och företagare. Förväntningar – kommunen behöver öka sin förståelse för företagare och hur deras vardag ser ut. Nyckeln till ökad förståelse är gemensamma samtal – att hitta vägen framåt som fungerar för både offentlig och privat sektor. I detta arbete tydliggörs förväntningarna. Ett exempel är vår nyligen genomförda företagsfrukost som behandlade bygglovsprocessen. Där fördes en bred dialog mellan såväl företag i byggbranschen, som den offentliga sektorns verksamhet i fråga, säger Magnusson i pressmeddelandet.

Attityder

– Att företagare upplever att tjänstpersoners attityder gentemot företagare har minskat tar vi på största allvar. Här behöver vi trappa upp det förbättringsarbete som påbörjats.

Även kommunstyrelsens ordförande Irja Gustavsson kommenterar rankingen i pressmeddelandet.

– Jag delar näringslivschefens kommentar om att vi har stora utmaningar att jobba med. Tillsammans med näringslivet måste vi få en gemensam syn på hur vi jobbar vidare och var dom största frågorna finns. En möjlig väg framåt kan vara att skapa ett näringslivsråd där vi träffas för att diskutera företagandet i kommunen. Men det finns säkert fler aktiviteter som behöver förstärkas, och det gör vi i dialog med näringslivet som jag hoppas är beredd att vara med i samtalen, säger Irja Gustavsson.

3 Comments

  1. Det är inte mer ’dialog’ som Lindesbergs kommun har behov av.
    Det är mer förmåga att verkställa åtaganden som alltför ofta saknas.
    Senaste exemplet är att Samhällsbyggnad Bergslagen inte förmår tömma slambrunnar inom den tidram på 7 arbetsdagar som utskicket uppger.

  2. Placeringen i näringslivsrankningen i Nora och Lindesberg, leder till eftertanke !

    Hur kommer det sig att Falkenberg, ligger tia från toppen och dom andra ungefär lika långt från botten ?

    Måste var någon sorts systemfel. Regimerna i botten, präglas av ”socialism-kommunism”, dvs staten skall äga och sköta, allt. Givetvis tränger man då ute alla privata initiativ.
    Ibland tar man till ”detaljplaner” via Samhällsbyggnadsinstitutionen, (direktionen).

    Lite studieresor till västkusten, skulle nog vara väl investerade pengar. (vandrahem, med egna lakan

  3. Det kommunen behöver göra nu är att prata mindre om näringslivsklimatet och göra mer för näringslivets verkliga utveckling.

    Gör en konkret, tydlig utvecklingsplan i punktform för näringslivet där varje utvecklingsåtgärd tydliggör vem som har ansvar för att den genomförs och när den ska vara klar. Följ upp!

    Lär av de kommuner som har lyckats med att utveckla sitt näringliv. Sådan kommuner finns såväl i närheten som lite längre bort i vårt avlånga land.
    Man behöver inte uppfinna alla hjul två gånger.

    Involvera duktiga företagsledare i Lindesbergs kommun i utvecklingsarbetet av näringslivsklimatet. Glöm i det sammanhanget inte bort de många skickliga företagare vi har inom de gröna näringarna.

    Gör klart med mark där företag kan etablera sig snabbt utan att behöva vänta på ”planer och processer” som går att genomföra i förväg. Lär även av andra kommuners misstag.

    Uppmärksamma de företag vi redan har i kommunen. Besök dem regelbundet och ta reda på hur de mår, vad de har för förväntningar, önskemål och utvecklingside’er. Ge dem snabb återkoppling.

    Skapa ett årligt företagsform, t ex Företagsarena Lindesberg. Där ska kommunens företagare, politiker m fl kunna träffas för att lyssna på föredrag om aktuella företagsfrågor och intressanta trender i samhället t ex inom AI och andra områden.

    Vid detta årliga event kan man även utse Årets Företagare inom olika branscher i Lindesbergs kommun.

    Informera kontinuerligt kommunens innevånare om företagsutvecklingen i kommunen.

    Detta var några synpunkter och förslag i all hast. Det finns säkert många fler. Se till att de får möjlighet att komma fram!

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.